O muškaření s Vladimírem Šedivým - před začátkem pstruhové sezóny | CzechNymph.cz

📸 V úterý 16. 4. odstartovala PSTRUHOVÁ SEZONA 2024 a na našem Facebooku již běží tradiční fotosoutěž o hodnotné ceny! 🏆🎣😍 Neváhejte a zúčastněte se i vy! ✊🎥

HomeČlánkyUmělé muškyO muškaření s Vladimírem Šedivým - před začátkem pstruhové sezóny
Kategorie: Umělé mušky | Autor: Milan Hladik

3 tipy Vladimíra Šedivého na mušky pro nadcházející sezónu.


Vladimír Šedivý

Český rybář Článek uveřejněn se se souhlasem časopisu Český Rybář.

Poznámka redkace: rozhovor se uskutečnil začátkem roku 2005

Zahájení pstruhové sezóny se blíží, a tak je nejvyšší čas doplnit prázdná místa v krabičkách. Začneme tedy hned s dnešními vzory mušek, co bys nám k nim řekl?

Dnes jsem pro vás připravil další variantu mušky zvané „Muddler“, která má napodobovat vranku. Účinnost mušky je opět dána kombinací přírodního materiálu s atraktorovými prvky. Pro napodobeniny vranky se většinou používá zlatá nebo oranžová barva, ale mně se osvědčila i fialová, která má pro ryby zvláštní kouzlo.


Muddler

Může se s ní buď chytat klasicky na rychle potápivé šňůře, ale rád bych vám popsal způsob, který se mi před časem osvědčil na Ohři na staré řece. V hlubších pomalých tazích jsem chytal na plovoucí šňůru s hodně dlouhým návazcem, mušky jsem nechal volně splavávat a špičkou prutu jsem je nadzvedával. To napodobovalo zraněnou rybku, která je unášena proudem a snaží se ukrýt na dně.

Podařilo se mi tak přelstít několik velkých ryb v místech, kde mnoho jiných rybářů pohořelo. Pro tento způsob vedení musí být muška hodně zatížena v hlavičce.


Varianta Peter Ross

Další dvě mušky jsou napodobeniny plůdku.

Dají se charakterizovat štíhlým tělíčkem a kombinací stříbrné a krvavě červené barvy. Obě mají univerzální použití na většinu dravých druhů ryb. Ta s křídlem z peří z kachny bronzové, která je jednou z variant anglického jezerního vzoru „Peter Ross“, se mi velice osvědčila při chytání jezeráků na Váhu.

A jak se těšíš na ryby?


Plůdek

My už jsme sice sezónu zahájili v březnu na maratónu, ale samozřejmě se také těším. Na druhou stranu ale před sezónou vždycky přemýšlím, co by se dalo vylepšit, a připadá mi, že s některými problémy nikdo nic nedělá. Tady u nás v na jihu se malá pozornost věnuje jezernímu muškaření. Je to škoda, jelikož nádrž Květoňov byla jedním z prvních pstruhových stojáků u nás. Je obrovská škoda, že se do ní stále vysazujou kapři (stejně tak i do ostatních podobných nádrží, které na jihu máme), i když v okolí je několik pěkných rybníků, kde si kapraři určitě přijdou na své. Díky tomu, že vysazení kapři kalí vodu, nerostou jednak v nádrži žádné podvodní rostliny, a kromě toho jsme po většinu roku nuceni chytat na různé lury, protože menší mušky by ryby ani v té vodě neviděly. A přitom je mnohem krásnější chytat v čisté vodě na pakoše nebo jiné malé nymfy, jako je tomu na revírech v zahraničí. Mohl by se zde klidně vyhlásit zvláštní revír se zvláštní povolenkou, každý by si ji rád zaplatil, pokud by chytání stálo za to. Samozřejmě mi vadí i ta masařina, která se většinou odehrává po zahájení u vody, a s tím by měl svaz také něco dělat a razantně omezit počet úlovků, které si rybář smí ponechat.

Rybářům bych chtěl popřát mnoho zdaru v nadcházející sezóně, třeba při chytání na některé z mušek, které si sami navázali podle našeho seriálu, obzvlášť když uloveným rybám potom darují svobodu.

Odeslat e-mail Zavřít
 
E-mail
Předmět
Zpráva