Tři streamery Davida Šeby | Streamery na pstruhy | CzechNymph.cz
HomeČlánkyUmělé muškyTři streamery Davida Šeby
Kategorie: Umělé mušky | Autor: Milan Hladik

Krátký rozhovor s Davidem Šebou o jeho tipech na mušky pro začátek pstruhové sezóny.

Český rybář Článek uveřejněn se souhlasem časopisu Český Rybář.

Poznámka redakce: rozhovor se uskutečnil začátkem roku 2005.

V rámci našeho seriálu jsem se Davida Šeby zeptal na vázání některých jeho vzorů pro začátek pstruhové sezóny.

Ze tvých vzorů přímo vyzařuje jednoduchost a praktičnost. Je to tak?

Jasně. Jelikož musím každou sezónu navázat tisíce mušek, nemám příliš rád složité vzory, které jsou náročné na čas. Upřednostňuji jednoduché praktické vzory, které jsou pevně uvázané, takže vydrží celodenní chytání, ale na druhou stranu nejsou nijak náročné ani drahé, a tak mne tolik nemrzí, když je utrhnu. Proto se většinou příliš nerozmýšlím, a pokud to je nutné, mušku utrhnu, převážu a chytám dále, abych se nezdržoval složitým vyprošťováním. K tomuto přístupu mne přivedl závodní rybolov. Ryby kromě toho často nevyžadují příliš složité vzory, ty jsou spíše potěchou pro vazače.

Co bys řekl k sestavě tří streamerů na obrázcích?

Všechny vzory jsou navázané na háčku č. 10 s prodlouženým raménkem, je dobré mít i velikost 12 a 8. Chytám většinou se sestavou dvou mušek, na přívěsu mám lesklejší a případně menší vzor, na konci bílý vzor nebo na ochytané ryby tmavší muddler.


Bílý streamer

Bílý streamer

Na obrázku č.1 je klasický bílý streamer vázaný s marabu ocáskem a křídlem, tělíčko je ze šenylky, ale může být také z peří marabu. Zatížení obstarává zlatá hlavička a několik ovinů olověným drátkem pro fixaci hlavičky. Důležitý je červený krček z andělských vlasů, který je obzvláště pro duháky přímo neodolatelný; na sivena platí svítivě zelená barva.

Je to jednoduchý a účinný vzor v jarním i podzimním období na vysazené ryby na konci návazce. Během sezóny jeho účinnost vzroste v přikalené vodě.


Napodobenina plotičky

Napodobenina plotičky

Na obrázku č.2 je napodobenina plotičky, určená především pro chytání potočáků.

Háček mušky je opět zatížen v přední části pro lepší chod streameru, tělíčko je vázáno z mylarové trubičky, hlavička z lesklé šenylky a křídlo a ocásek je z lesklých andělských vlasů.

Je to jednoduchý a účinný vzor na přívěsu.


Streamer z Anglie

Streamer z Anglie

Třetí muška vychází ze vzorů používaných v Anglii na mořské pstruhy a lososy a připomíná je především tenkým tělíčkem ze zlaté nebo stříbrné lametky a křídlem z kachny bronzové, které se dá nahradit normálním kačerem nebo jakýmkoliv tmavě hnědým nebo šedým pevnějším materiálem, například koroptví, bažantem či polární liškou. Dráždivost zvyšuje svazek andělských vlasů pod křídlem.

Důležité jsou dva krvavě červené spouštěče. Je to opět jednoduchá napodobenina plůdku, účinná po celou sezónu. Později je třeba ubrat jeden z červených prvků, případně použít méně výraznou barvu.

Odeslat e-mail Zavřít
 
E-mail
Předmět
Zpráva